Tweede editie wetenschappelijk tijdschrift over terrorisme en extremisme

17/06/2022, Brussel – De tweede editie van het wetenschappelijke tijdschrift Radices is vanaf vandaag online beschikbaar. Radices bundelt jaarlijks wetenschappelijke bevindingen rond terrorisme en extremisme. “Dit platform zet innovatief en out-of-the-box onderzoek over veiligheidsthema’s in de kijker”, stelt het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD).

Vanaf dit jaar wordt Radices gepubliceerd op het academische Open Acces platform Janeway, in samenwerking met de universiteitsbibliotheek Gent – Boekentoren. “Dankzij dit platform is het tijdschrift in een klap zichtbaarder op academische platformen, wat wij toejuichen”, stelt het OCAD. “Hoe groter het bereik van het onderzoek, hoe pertinenter het wordt voor de maatschappij”.

Radices zorgt voor de noodzakelijke kruisbestuiving tussen academisch onderzoek en beleid op het vlak van terrorismebestrijding en radicalisering. De winnaar van de thesiswedstrijd schrijft telkens het eerste artikel. Dit jaar valt deze eer te beurt aan Océane Dieu van de UGent met haar thesis over de de strijd tegen terroristische propaganda via socialemediaplatformen.

Ook komen in deze editie boeiende bijdragen aan bod over de dreiging die uitgaat van de antivax-beweging, terrorisme in het Belgische strafrecht, de bestraffing van Syriëstrijders, een analyse van rechts-extremisme, polarisering in de Verenigde Staten, de wondes van het Chinese nationalisme, de afweging tussen psychische en ideologische motieven bij terroristen en het moeilijke evenwicht tussen privacy en veiligheid.

Via het Outreach programma van het OCAD lopen momenteel een aantal samenwerkingsprojecten met universiteiten en onderzoeksinstellingen waarbij iedereen hun onafhankelijkheid behoudt. “Dit is een uitnodiging naar de academische wereld voor meer samenwerking. Interesse om aan een volgende editie mee te werken? Neem dan zeker contact met ons op”, besluit het OCAD.

Klik hier voor toegang tot het open acces platform Janeway.
Hier vindt u een link naar de PDF van het tweede nummer.
Het eerste nummer kan u hier lezen in PDF formaat.