Derde editie wetenschappelijk tijdschrift over terrorisme en extremisme online

27/06/2023, Brussel – De derde editie van het wetenschappelijke tijdschrift Radices is sinds kort online beschikbaar. Radices bundelt jaarlijks wetenschappelijke bevindingen rond terrorisme en extremisme. “Dit platform zet innovatief en out-of-the-box onderzoek over veiligheidsthema’s in de kijker”, stelt het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD).

Het OCAD heeft zonet op het open access platform van de UGent (Janeway) de derde editie van zijn academische tijdschrift Radices gepubliceerd. Hiermee bieden we zoals elk jaar beloftevol wetenschappelijk onderzoek uit de Belgische academische en de veiligheidswereld een podium en halen we zo de banden met de academische wereld aan. Radices zorgt immers voor de noodzakelijke kruisbestuiving tussen academisch onderzoek en beleid in de Belgische aanpak van terrorisme en extremisme, inclusief het radicaliseringsproces

Dit is het eerste nummer dat is opgesteld onder de auspiciën van de Radices-redactieraad. Bij deze wil het OCAD de leden van de redactieraad, prof. Hardyns van de faculteit Criminologie, Strafrecht en Sociaal Recht UGent, Christophe Busch van het Hannah Arendt Instituut en Maarten Danckaert van het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie (KHID) hartelijk danken voor hun uiterst gewaardeerde medewerking.

 

In deze derde editie komen verschillende artikels aan bod, zoals onder meer over de lokale preventieve aanpak, rechts-extremisme en extreemrechts in België, jihadisme in Mali en de oorlog in Oekraïne.

Via het Outreach programma van het OCAD lopen momenteel een aantal samenwerkingsprojecten met universiteiten en onderzoeksinstellingen waarbij iedereen zijn onafhankelijkheid behoudt. Dit is een uitnodiging naar de academische wereld voor meer samenwerking. Interesse om aan een volgende editie mee te werken? Neem dan zeker contact met ons op, besluit het OCAD.

De edities van de vorige jaren vindt u hier