Connecting the dots

Veelgestelde vragen

Wat zijn de dreigingsniveaus in België?

  • Niveau 1 of laag, indien blijkt dat de persoon, de groepering of de gebeurtenis die het voorwerp uitmaakt van de analyse niet bedreigd is.
  • Niveau 2 of gemiddeld, indien blijkt dat de dreiging tegen de persoon, de groepering of de gebeurtenis die het voorwerp uitmaakt van de analyse weinig waarschijnlijk is.
  • Niveau 3 of ernstig, indien blijkt dat de dreiging tegen de persoon, de groepering of de gebeurtenis die het voorwerp uitmaakt van de analyse mogelijk en waarschijnlijk is.
  • Niveau 4 of zeer ernstig, indien blijkt dat de dreiging tegen de persoon, de groepering of de gebeurtenis die het voorwerp uitmaakt van de analyse ernstig en zeer nabij is.

Hoe kan ik solliciteren bij het OCAD?

Het personeel van het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) bestaat hoofdzakelijk uit gedetacheerde ambtenaren van partnerdiensten. De selecties voor specifieke functies verlopen via SELOR, het Selectiebureau van de Federale Overheid. Alle vacatures vind je op de website www.selor.be. Ze worden ook gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Vind je momenteel geen vacature die je op het lijf is geschreven, dan kan je je account aanmaken, je cv uploaden op de website van Selor en je inschrijven voor de nieuwsbrief. Zo word je op de hoogte gehouden van alle nieuwe proeven voor de dienst.

Hoe kan ik helpen om een terroristische aanslag te voorkomen?

Je kan meehelpen om de kans op een terroristische aanslag te verkleinen. Dit doe je door alert te zijn voor verdachte situaties. Bijvoorbeeld een achtergelaten koffer. Of iemand die opvallend veel interesse heeft in de beveiliging van een gebouw of terrein. 

Meld verdachte situaties

Of iets verdacht is of niet is afhankelijk van de situatie. Zo hoeft een achtergelaten koffer op een perron niet meteen iets ernstigs te betekenen. Toch is het beter om meteen een medewerker van het openbaar vervoer te waarschuwen of de politie te bellen.

Hoe kan je een melding doorgeven?

Voor doven, slechthorenden en mensen met een spraakbeperking is er deze handige app van 112 BE.

Ik heb vragen voor mijn onderzoek. Hoe kan ik ze stellen?

Als kenniscentrum over terrorisme en extremisme staan we open voor vragen in het kader van een eindwerk, doctoraat of academisch onderzoek. De praktijk heeft de voorbije jaren aangetoond dat deze werkwijze een grote meerwaarde biedt aan zowel de studenten, onderzoekers als het OCAD.

Ben je een masterstudent? Om je vragen te beantwoorden in het kader van een masterproef, geeft het OCAD studenten jaarlijks de kans om specialisten persoonlijk te ontmoeten via het project students@cuta. Hou in februari onze nieuwspagina in de gaten voor toekomstige sessies. Alle communicatie zal daarnaast ook naar de faculteiten worden verspreid. Verdere vragen kan je steeds aan ons Outreach-team stellen via dit contactformulier.

Ben je een doctoraatsstudent of academisch onderzoeker? Neem dan contact op via het contactformulier. We bekijken met ons Outreach-team hoe we kunnen helpen.

Kan ik stage doen bij het OCAD?

We waarderen je interesse in onze dienst. Omwille van veiligheidsredenen biedt het OCAD echter geen stageplaatsen aan.