Radices

Radices
Het interdisciplinaire wetenschappelijke tijdschrift Radices is het resultaat van de
samenwerking tussen de openbare veiligheids diensten en de academische wereld.
Beschrijving:
Het tijdschrift Radices verzamelt elk jaar interdisciplinair academisch/wetenschappelijk onderzoek rond onderwerpen die te maken hebben met veiligheid (terrorisme, extremisme, radicaliseringsproces, polarisatie, enz.).
Het OCAD stelt deze onderzoeken gratis online ter beschikking om een breder publiek te bereiken in het licht van vrij toegankelijk onderzoek.
Om een doeltreffend en proportioneel veiligheidsbeleid te voeren, is het essentieel om de bestaande expertise te delen en de multidisciplinaire samenwerking te baseren op geteste en accurate methodes. Radices nodigt zijn lezers (en auteurs) uit om verder te kijken dan het eigen vakgebied, om ideeën te delen en samen op zoek te gaan naar de “radix” van de veiligheidsproblematiek.
Online beschikbaar:
Edities:
Er is één editie per jaar. Artikels verschijnen in het Nederlands, Frans, Duits of Engels en komen uit diverse vakgebieden.

Editie 1 – 2021
Deze eerste editie bevat onder meer artikels over de rechten van Belgische FTF kinderen, de preventiesystemen ten aanzien van gewelddadig extremisme in België, Nederland en Duitsland, het 16de-eeuws martelaarschap en de kunsthandel ter financiering van terroristische organisaties.

Editie 2 – 2022
Deze tweede editie bevat onder meer artikels over het wettelijke en reglementaire kader in de strijd tegen terroristische propaganda via socialemediaplatformen, de dreiging die uitgaat van de antivax-beweging, terrorisme in het Belgische strafrecht, de bestraffing van FTF’s, een theoretische analyse van rechts-extremisme, polarisatie in België en de Verenigde Staten, de wondes van het Chinese nationalisme, de afweging tussen psychische en ideologische motieven bij terroristen, en het moeilijke evenwicht tussen privacy en veiligheid.

Editie 3 – 2023
Deze derde editie bevat onder meer artikels over de lokale preventieve aanpak, rechts- extremisme en extreemrechts, jihadisme in Mali en de oorlog in Oekraïne.

Editie 4 – 2024-2025
Deze editie bevat onder meer analyses over het separatisme in Kazachstan, de situatie in Israël, federalisme in tijden van crisis, de gamification en de complottheorieën op Telegram.
Het redactiecomité:
Wim Hardyns is professor aan de Vakgroep Criminologie, Strafrecht en Sociaal Recht van de Universiteit Gent. Als lid van het Institute for International Research on Criminal Policy (IRCP) bestudeert hij criminele fenomenen zoals sport-gerelateerde criminaliteit, gewelddadige jeugdgroepen, radicalisering en terrorisme. Daarnaast heeft Wim Hardyns een ruime expertise in alles wat te maken heeft met criminologische methoden en technieken, big data, nieuwe veiligheidstechnologieën, sociale cohesie en onveiligheidsbeleving.
Maarten Danckaert studeerde Internationale Politiek en Conflict & Development aan de Universiteit Gent. Vooraleer hij het Studiecentrum voor Veiligheid en Defensie (SCVD) van het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie (KHID) vervoegde als onderdirecteur, werkte hij onder meer aan de Universiteit van Oslo en de KU Leuven.
Christophe Busch is Master in de Criminologische Wetenschappen (Universiteit Gent) en Master in de Holocaust- en Genocidestudies (Universiteit van Amsterdam). Na zijn studies criminologie in Gent begon hij in 2001 als criminoloog te werken in de pas opgerichte forensisch psychiatrische instellingen voor de behandeling van medium risk geïnterneerde daders. Later stond hij als coördinator in voor de uitbouw van het forensisch zorgcircuit te Zelzate. Eind 2012 ging hij aan de slag bij de Kazerne Dossin, Memoriaal, museum en onderzoekscentrum over Holocaust en mensenrechten, waar hij in januari 2013 werd aangesteld als operationeel directeur en in juli 2016 als algemeen directeur. In 2020 werd hij aangesteld als directeur van het Hannah Arendt Instituut voor burgerschap, stedelijkheid en diversiteit. Hij doctoreerde aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift met als titel: “Picturing Perpetration: the Holocaust seen ’through the image as message’”, dat handelde over beeldvorming bij processen van dadergedrag. Hij is als expert inzake radicalisering en polarisering betrokken bij verschillende overheidsdiensten.
Prof Leistedt is arts gespecialiseerd in forensische psychiatrie en in het bijzonder in gewelddelicten, zedendelicten en extreme gedragingen waaronder terrorisme. Hij heeft onder meer onderzoek verricht met betrekking tot Patrick Derochette, Marc Dutroux en Mohamed Abrini. Hij is werkzaam als gerechtelijk expert en geeft les aan de Université libre de Bruxelles en de Université de Mons. Hij deelt zijn kennis via talrijke artikels, werkstukken en conferenties.
Het OCAD is vertegenwoordigd in het redactiecomité. De leden van het Outreach- programma superviseren samen met de analisten en experten ter zake de redactie en de samenstelling van Radices.




Interesse?
Bent u academicus/academica en wilt u een artikel publiceren dat verband houdt met extremisme of terrorisme? Bezorg ons uw project via deze link: https://ocam.belgium.be/outreach-pour-academiciens/