UGent wint voor tweede keer op rij thesiswedstrijd

15/12/2021, Brussel – Océane Dieu van de Faculteit Recht en Criminologie van de Universiteit Gent wint de tweede thesiswedstrijd van het OCAD. Haar onderzoek gaat over de strijd tegen terroristische propaganda via socialemediaplatformen.

In 2020 is het Coördinatieorgaan van de dreigingsanalyse (OCAD) gestart met een thesiswedstrijd om jong, beloftevol onderzoek rond extremisme en terrorisme te stimuleren. In de academische wereld gebeurt veel waardevol onderzoek, dat jammer genoeg niet altijd tot op het bureau van de diensten geraakt. De thesiswedstrijd van het OCAD, waaraan alle Belgische universiteiten kunnen deelnemen, wil dat verhelpen.

Voor de tweede keer op rij kaapt de Faculteit Recht en Criminologie van de UGent de eerste prijs weg. Het onderzoek van Océane Dieu over het wettelijke kader in de online strijd tegen terroristische propaganda is een voltreffer.

Gert Vercauteren, directeur a.i. prijst de grondige analyse in het onderzoekswerk van Océane: “De thesis biedt een diepgaand antwoord op de vraag hoe we best de propaganda van terroristische groeperingen kunnen kortwieken. Leggen we deze verantwoordelijkheid vooral in de handen van de privésector, namelijk de sociale mediaproviders, of zou de staat hier een meer proactieve rol moeten spelen, via een offensieve cybercapaciteit? De kunst van een goede paper is niet alleen om een solide inhoud voor te schotelen, maar vooral ook de juiste timing. En toevallig of niet speelt haar thesis naadloos in op de actualiteit. De ‘cybercomponent’ van het Belgische leger staat in de steigers en zou tegen eind 2022 volop operationeel moeten zijn”.

“Deze OCAD-prijs heeft enorm veel waarde voor mij. Ik hoop dat dit deuren voor de toekomst opent en beschouw dit als een erkenning van hard, uitdagend en boeiend werk. Het is altijd fijn om te weten dat al dat harde werk ook effectief gebruikt kan worden”, stelt Océane.

Michel Tison, decaan van de winnende faculteit, had tijdens de vorige sessie al volmondig zijn vertrouwen uitgesproken in de capaciteiten en kwaliteit van zijn studenten en apprecieert ten volle het OCAD-project: “Ik ben het OCAD bijzonder dankbaar voor de ondersteuning die het via het Outreach-project biedt aan studenten bij het onderzoek voor hun masterproef in complexe thema’s. De thesisprijs vormt een mooie bekroning voor het excellente werk dat Océane heeft afgeleverd, en waarvoor ik haar van harte wens te feliciteren.”

In het voorjaar van 2022 zal Océane Dieu haar thesis kunnen presenteren aan een publiek van onderzoekers en mensen uit de veiligheids- en inlichtingenwereld. Het zal ongetwijfeld tot pittige en boeiende discussies leiden.