Nieuw wetenschappelijk tijdschrift over terrorisme en extremisme

07/05/2021, Brussel – Het tijdschrift Radices bundelt jaarlijks wetenschappelijke bevindingen over veiligheidsthema’s als terrorisme en extremisme. “Dit initiatief wil nieuw of interessant onderzoek stimuleren“, vertelt het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD).

Als kenniscentrum inzake terrorisme en extremisme ziet het OCAD de voordelen in van meer samenwerking met de Belgische academische wereld. De naam van het tijdschrift is niet zomaar gekozen. ‘Radices’ is het Latijnse meervoud van het begrip ‘radix’ of wortel. Het verwijst etymologische gezien naar het begrip ‘radicaal’.

Het tijdschrift Radices wil met andere woorden graven naar de wortels van terrorisme, extremisme en het radicaliseringsproces. “Om de problematieken van gewelddadig extremisme en terrorisme grondig aan te pakken, is het noodzakelijk om vanuit verschillende disciplines samen te werken en bruggen te bouwen.”, benadrukt het OCAD. “Wetenschappelijk onderzoek is hierin een belangrijke schakel We willen elk jaar opnieuw beloftevol academisch onderzoek een podium bieden.”

“Radices zorgt voor de noodzakelijke kruisbestuiving tussen academisch onderzoek en beleid op het vlak van terrorismebestrijding en radicalisering” zegt Michel Tison, Decaan van de Faculteit Recht & Criminologie aan de Universiteit Gent. Eén van hun masterstudenten is de winnaar van deze editie van de thesiswedstrijd.

Via het Outreach programma van het OCAD lopen momenteel een aantal samenwerkingsprojecten met, universiteiten en onderzoeksinstellingen waarbij iedereen haar onafhankelijkheid behoudt. “Dit is een uitnodiging naar de academische wereld voor meer samenwerking. Interesse om aan een volgende editie mee te werken? Neem dan zeker contact met ons op”, besluit het OCAD.

 

Het eerste nummer kan u hier lezen.