Sarah Byttebier (UGent) winnaar van onze eerste thesiswedstrijd

07/05/2021 – Sarah Byttebier is afgestudeerd aan de Faculteit Recht en Criminologie van de Universiteit Gent. Haar winnende thesis gaat over de rechten van de kinderen van Belgische Foreign Terrorist Fighters. De wedstrijd is een samenwerking tussen de academische wereld en het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD).

Omwille van de coronacrisis heeft het even geduurd. Nu is het eindelijk zover. Sarah heeft haar prijs in ontvangst kunnen nemen. Zij mag ook de wisselbeker mee naar huis nemen. Althans tot het najaar van 2021, wanneer de volgende winnaar bekend wordt gemaakt.

De volledige titel van haar thesis luidt: “Een juridische analyse van rechten van kinderen van Belgische Foreign Terrorist Fighters in het kader van hun leefomstandigheden en terugkeer”

“De sessies van students@cuta op het OCAD hebben mij de insteek vanuit de praktijk gegeven die mijn thesis nodig had” vertelt Sarah Byttebier .

“Het onderzoek heeft ons verrast met een analyse die uitgebreid de situatie en de achtergrond van het probleem schetst” zegt Gert Vercauteren, directeur a.i. van het OCAD. “Tegelijk gaat het onderzoek ook diepgaand in op hoe de problemen zich verhouden tot de rechtspraktijk. Ik wil haar dan ook van harte feliciteren met het indrukwekkende werk.”.

Naar aanleiding van de bekroning van de thesiswedstrijd lanceert het OCAD ook een wetenschappelijk tijdschrift Radices. Bijzonder academisch onderzoek inzake terrorisme of extremisme krijgt jaarlijks een plaats in deze publicatie.

 width=
Van links naar rechts: Gert Vercauteren (directeur OCAD a.i.), Sarah Byttebier (laureate) en prof. Wendy De Bondt (promotor).

De bedoeling van de thesiswedstrijd is om de banden met de academische wereld te versterken, onderzoek te stimuleren en wijder beschikbaar te maken. Het onderzoek van Byttebier krijgt een extra relevante dimensie met de recente beslissing van de regering om kinderen tot de leeftijd van twaalf jaar proactief terug te halen.

De oorzaken van de veiligheidsproblemen in onze samenleving zijn divers. We hebben geleerd dat een repressieve en veiligheidsaanpak alleen niet voldoende zijn. Integendeel, we hebben samenwerking nodig met verschillende diensten en inzichten uit andere disciplines, zoals de historiografie, psychologie, taalkunde enz.

We moeten als samenleving onze kennis samenleggen en delen, expertise uitwisselen. Alleen zo kunnen we samen leren hoe we vermijden dat mensen onze samenleving de rug toekeren en geweld willen gebruiken.

Aan deze eerste editie van de thesisprijs konden enkel studenten deelnemen van de UAntwerpen, de UGent, de ULB en de ULiège. Het OCAD organiseert de thesiswedstrijd vanaf nu jaarlijks. Studenten van alle Belgische universiteiten zullen kunnen deelnemen.