Coronacrisis vormt voedingsbodem voor extremisme

03/05/2020, Brussel – Extremistische en terroristische groepen van het hele ideologische spectrum grijpen vaak crisissen aan om hun ideeën te verspreiden. “Dit gebeurt nu ook tijdens de gezondheidscrisis rond COVID-19”, zegt Paul Van Tigchelt als directeur van het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD).

Het coronavirus geeft extremisten een uitgelezen kans om hun theorieën te verspreiden en hun fans te radicaliseren. De polarisatie groeit en complottheorieën worden de wereld ingestuurd. “Zo geven sommige rechts-­extremisten de schuld aan moslims, joden en waarschuwen ze voor de apocalyps. Sommige anarchistische extremisten zien een verband tussen de pandemie en de uitrol van 5G technologie. We zien werkelijk een lappendeken aan theorieën”, licht Van Tigchelt toe.

Meer agressie

De vaststelling is dat mensen de laatste maanden ook meer tijd om achter hun computer te zitten. Velen zijn boos en gefrustreerd door de nieuwe realiteit. Alles wordt virulenter en agressiever, zo luidt de analyse. “Als een van die individuen of groepen plots gewelddadig naar buiten treedt en tot actie overgaat, moeten we daar klaar voor zijn”, waarschuwt de directeur van het OCAD.

Aanzetten tot geweld

Er worden bovendien tegenwoordig veel misdrijven gepleegd op sociale media zoals het aanzetten tot haat en geweld. “De vrijheid van meningsuiting is fundamenteel in een democratie, maar het heeft ook zijn grenzen. Hate speech en racistische uitspraken kunnen leiden tot geweld”, benadrukt Van Tigchelt.

Niet zomaar alles geloven

De helft van de wereldbevolking heeft toegang tot het internet en dat biedt opportuniteiten voor extremisten. Voor extremisten zijn de sociale media hun levenslijn, merkt het OCAD op. “Het is ook zo belangrijk dat we leren dat we niet alles moeten geloven wat op het scherm van onze smartphone verschijnt. Er moet diversiteit zijn in onze bronnen. Van Tigchelt besluit: “We moeten alerte burgers creëren in de echte wereld, maar ook online.”