De dreiging van jihadisten daalt maar verdwijnt niet

04/05/2020, Brussel – In hun propaganda roepen de aanhangers van terreurgroep IS nog altijd op tot een globale jihad. “Nu het grote kalifaat is verdwenen, maken de strijders van IS kleine kalifaten in de vluchtelingenkampen”, dat zegt Paul Van Tigchelt, directeur van het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD).

Het is in België nauwelijks opgemerkt, maar vorige maandag nog is in Colombes (Frankrijk) een man doelbewust ingereden op twee agenten. “De dader had trouw gezworen aan IS, bleek achteraf”, vertelt Van Tigchelt. “De dreiging is er dus nog altijd.’’

Virulent ondanks het coronavirus

In het begin van de pandemie vroegen de jihadisten vooral aan hun aanhangers om de handen te wassen. “De organisatie nu meer virulent. IS probeert opnieuw daders aan te zetten tot actie in België.”

Voor extremisten zoals de strijders in Syrië biedt COVID-19 een uitgelezen kans om hun theorieën te verspreiden en hun fans te radicaliseren. “Het komt IS goed uit dat vooral het Westen en Iran zwaar worden getroffen. En China natuurlijk ook, het land dat de Oeigoeren onderdrukt”, zegt Van Tigchelt. “Ze noemen het virus een straf van God die hun vijanden treft.”

Kampen in Al Hol en Al Roj

Aan humanitaire acties wordt ook propaganda gelinkt. “IS deelt nu zeep uit in de vluchtelingenkampen en detentiecentra”, licht Van Tigchelt toe. “Ze zeggen er bij: wie leeft volgens de regels van de sharia, heeft geen kans om besmet te worden.”

Op het vlak van veiligheid worden de kampen Al Hol en Al Roj meer en meer kleine kalifaten. De harde kern rekruteert mensen voor hun strijd. Wie dat niet wil, wordt afgedreigd en mishandeld.

“Diegenen die er zich nu nog in Syrië bevinden, zijn de ideologische hardliners die trouw hebben gezworen aan het kalifaat. Sommigen zijn tikkende tijdbommen, maar dat zijn ze niet allemaal”, beklemtoont het OCAD. “Onze samenleving heeft trauma’s na de aanslagen van 22 maart 2016. Dat is normaal, maar we moeten er ons voor hoeden om te veralgemenen.”