Belgische conferentie brengt internationale partners samen in de strijd tegen extremisme en terrorisme

30/04/2024, Brussel – Vorige week verzamelden in Brussel de hoofden van de internationale partners van het OCAD voor een conferentie rond veiligheid. Het actuele dreigingsbeeld en de uitdagingen van nieuwe vormen van extremisme vormden de rode draad van de bijeenkomst.

 

Het Belgische EU-voorzitterschap legt onder meer een sterke nadruk op veiligheid en de strijd tegen extremisme en terrorisme. In dat kader nodigde het OCAD de leden van de CTTA (Cooperation in Counter Terrorism Analysis) Madrid Group uit voor een bijeenkomst in Brussel.

De CCTA Madrid Group is een informeel netwerk van Europese fusion centres, samenwerkingsverbanden van veiligheids- en inlichtingendiensten om middelen, expertise en informatie te delen om terroristische actoren en activiteiten beter te kunnen opvolgen.  Op de conferentie tekenden behalve veel Europese partners ook een aantal niet-Europeanen present, zoals de Verenigde Staten, Canada, Australië en Japan.

vice-eersteminister en minister van Justitie Paul Van Tigchelt

Vicepremier en minister van Justitie Paul Van Tigchelt en OCAD-directeur Gert Vercauteren openden de conferentie. Minister Van Tigchelt benadrukte de belangrijke rol van coördinatieorganen zoals het OCAD. Hij ging ook in op de goedkeuring van de nieuwe wet op de GGB, die het mogelijk maakt om makkelijker informatie uit te wisselen tussen de veiligheidsdiensten en eerstelijns zorgverleners.

In een eerste sessie van panelgesprekken gaven verschillende leden van de Madrid Group vervolgens  duiding bij de belangrijkste dreigingen van extremisme en terrorisme voor hun regio. Daarna kwamen specifieke fenomenen aan bod, met onder meer het anti-establishment extremisme, de aanpak van geradicaliseerde personen met een psychische problematiek en de pro’s en contra’s rond het verbieden van extremistische organisaties en de dreiging van terreurgroep IS.

Directeur a.i. Gert Vercauteren kijkt positief op de bijeenkomst terug: “Heel wat interessante onderwerpen en cases zijn de revue gepasseerd. We hebben van elkaar kunnen leren. Deze conferentie heeft alvast de nodige zaadjes geplant voor een opvolgmeeting in het najaar. Onze Hongaarse partnerdienst is dan de gastheer in kader van het Europese voorzitterschap”.