Het niveau 3 (ernstig) blijft behouden voor de algemene dreiging in België

04/07/2024, Brussel – Het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) schaalt de algemene dreiging voor België momenteel in als ernstig of niveau 3 op een schaal van 1 tot 4.

OCAD kreeg vorig jaar 332 dreigingsmeldingen, dat staat te lezen in het jaarverslag. Dat zijn er 41% meer dan in 2022. Een goede 7,8% van die meldingen werden ingeschaald als een ernstige dreiging. Sinds de aanslag op 16 oktober tegen Zweedse voetbalsupporters staat het algemeen dreigingsniveau in ons land op niveau 3.

Acht maanden later is het niveau nog altijd niet gezakt. “En dat zal voor het einde van de zomer niet veranderen”, zegt Gert Vercauteren uit als directeur ad interim. “We kijken daarvoor naar verschillende factoren” licht Vercauteren toe. “Het aantal meldingen, de ernst ervan en het aantal terreurdossiers bij gerecht, politie en inlichtingendiensten. Én naar trigger events: gebeurtenissen die een emotionele impact hebben en reactie kunnen uitlokken. Met de start van het conflict in de Gazastrook hebben we in oktober vorig jaar zo’n event gehad. De situatie in ons land wordt nauwlettend opgevolgd.”

Onze directeur Gert Vercauteren gaf naar aanleiding van de publicatie van het jaarverslag duiding over extremisme in ons land tijdens een interview bij Het Nieuwsblad en L’Avenir.