Website als nieuwe stap naar meer transparantie

11/12/2020, Brussel – Het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) geeft regelmatig duiding over complexe onderwerpen als terrorisme, extremisme en problematische radicalisering. Naast interviews bij radio, TV en kranten komt daar nu ook een website bij waar maatschappelijk relevante berichten een plaats hebben.

De website is toegankelijk in de drie Belgische landstalen en het Engels. “Het zal ons toelaten om op een directe manier te communiceren met het publiek. In tijden van crisis zal de website nuttig zijn om de bevolking snel, correct en betrouwbaar te informeren’, licht het OCAD toe.

Naast het actuele dreigingsniveau voor België staan ook een aantal publicaties over haar werking centraal. Er is ruim toelichting voorzien over hoe het OCAD bedreigingen in kaart brengt en prioritair opvolgt samen met haar partnerdiensten. Voor 2021 staan alvast enkele nieuwe functies en toepassingen op de planning.

In de wereld van inlichtingen- en veiligheidsdiensten is meer openheid een delicate evenwichtsoefening. “We respecteren volledig de vertrouwelijkheid van geclassificeerde informatie van onze partners. We verzoenen onze discrete manier van werken met de transparantie die nodig is in onze democratische rechtstaat”, besluit het OCAD.